De Papegaai: gaat digitaal en lustrumviering in 2021

Lieve en beste Papegaaiers,

We hadden grootse lustrumplannen – en die hebben we nog steeds! – maar helaas niet meer voor 2020. Wat voor De Papegaai een kroonjaar had moeten worden, is een coronajaar gebleken. Met – als voor zo velen – alle gevolgen van dien.

We moeten teruggaan in de tijd. Naar 1983 toen, 37 jaar geleden, voor het laatst het jaar slechts één Papegaai-voorstelling kende. Nu, in 2020, zal dat wellicht weer het geval zijn. Natuurlijk doen we ons best om de novembervoorstelling door te kunnen laten gaan, maar we zullen ons daarbij strikt moeten houden aan de regels, die de overheid aan theater Singer Laren oplegt. Mochten die regels zo strikt zijn, dat binnen het ‘nieuwe normaal’ geen sprake meer kan zijn van een, min of meer, normale voorstelling, dan zijn wij genoodzaakt alsnog van deze voorstelling af te zien.

Wat betreft de lustrumfestiviteiten, die komen in 2020 te vervallen. Wij gaan ons 100-jarig bestaan, mits de omstandigheden het toelaten, in 2021 feestelijk vieren. En met recht! Per slot van rekening is het dan 100 jaar geleden, dat het allereerste toneelstuk ‘Speculanten’ werd opgevoerd. We gaan het eeuwfeest vieren op een manier, zoals we dat dit jaar ook van zins waren te doen. Begin januari 2021 wordt er opnieuw een Nieuwjaars-/Lustrumborrel georganiseerd. Met als bijzonderheid, dat dan het unieke eeuwboek zal worden gepresenteerd! Op zaterdag 26 juni 2021 (save the date!) zal dan het Lustrumfeest plaatsvinden, dat voor dit jaar op 19 september in de planning stond, maar dus wordt verschoven. Over alle nog te organiseren lustrumactiviteiten en -data in 2021 zult u uiteraard nog nader én ruim op tijd worden geïnformeerd.

Betekent de verschuiving van alle feestelijkheden naar volgend jaar, dat De Papegaai voor wat betreft dit jaar volledig ‘op stok gaat’? Integendeel! Ook wij gaan – geheel naar de mores van deze tijd – digitaal voor u aan de slag. Dat doen we met twee voorstellingen: Liefdesbrieven en Mussen en Zwanen.

Liefdesbrieven is een toneelstuk van de hand van de Amerikaanse toneelschrijver A.R. Gurney. Het vertelt het verhaal van Andy en Melissa, die elkaar al hun hele leven vanaf hun elfde jaar brieven schrijven. Het stuk wordt normaal gespeeld door een acteur en een actrice, die elk van achter een schrijftafel op het toneel hun brieven voorlezen. Zo werd het stuk ruim tien jaar geleden gespeeld door Paul van Vliet en Anne Wil Blankers.

De Liefdesbrieven-uitvoering wordt een bijzondere Papegaai-productie. Het stuk biedt een uitgelezen kans voor toneelliefhebbers om in deze periode van social distancing toch aan hun trekken te komen: twee acteurs lezen elkaar hun brieven voor vanachter hun PC en delen dat via een speciaal Vimeo-kanaal. Voor hen ook een hele ervaring om het stuk te repeteren via het computerscherm. Papegaai-oudgedienden Corien van den Wall Bake in Laren en Bart Neervoort in Bussum repeteren – onder regie van Kevin Hassing in Amsterdam – al een tijdje via Zoom. Het stuk gaat eind mei/begin juni aanstaande in première als feuilleton van tien afleveringen.

Eind juni van dit jaar zal ook de bijzondere voorstelling van Mussen en Zwanen te zien zijn. Bijzonder, omdat u deze voorstelling als film kunt bekijken! Maar dan dit keer via YouTube. Het stuk is van de hand van Haye van der Heyden en is een cabareteske komedie. ‘Mussen’ staan in het stuk symbool voor mensen, die geen succes hebben en ‘zwanen’ voor mensen, die juist heel succesvol zijn. Alle personages hebben de ambitie om succesvol en gelukkig te zijn en willen dus een zwaan worden. Mussen en Zwanen wordt opgevoerd én geregisseerd door Carola La Grouw, Iris van der Does, Pedro Dubislav en Guido Boone. De filmproductie is in handen van Leonie van Oosten Slingeland.

Uiteraard zullen wij u binnenkort nog uitgebreid over deze voorstellingen informeren. U ontvangt dan ook de ‘instructies’ hoe de voorstellingen via Vimeo en YouTube zijn te bekijken.

Lieve mensen, hopelijk gaat het u allen goed en bent u gezond. Per slot van rekening is een goede gezondheid, vooral in deze tijden, het grootste goed. Ondertussen blijven wij ons met elkaar inzetten om, ondanks deze moeilijke tijden, u het vermaak en de verpozing te bieden, die u van De Papegaai mag verwachten, maar dan in aan de tijden aangepaste – digitale – vorm. Daarnaast kijken wij met optimisme uit naar 2021, het jaar waarin we toch écht ons 100-jarig bestaan op gepaste wijze gaan vieren!

We’ll meet again!

Met lentefrisse toneelgroeten,
namens het immer optimistische Bestuur van Toneelvereniging De Papegaai

PS: bestelt u gerust nog Lustrumwijn! Een heerlijke Chardonnay, verfrissende Sauvignon Blanc en dieprode Pinotage. Alledrie van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Snow Mountain. €60,- per doos van 6 flessen. Te bestellen via: https://depapegaai.com/lustrum-wijn/. Bij voorbaat dank en geniet.